Keelontsteking informatie

Wanneer je keel niet alleen geïrriteerd is maar de slijmvliezen in je mond- en keelholte zien er rood en opgezwollen uit, dan is er een kans dat je een keelontsteking hebt opgelopen. Een dergelijke ontsteking kan worden veroorzaakt voor een virus of een bacterie. Trachitol is alleen geïndiceerd bij beginnende keelpijn. Deze pagina is ter informatie over de aandoening: keelontsteking.

Een keelontsteking kan veroorzaakt worden door een virus. Bijvoorbeeld door een griep- of verkoudheidsvirus (rhinovirus). Deze virussen steken met name de kop op in de koudere en natte maanden van het jaar. Maar er kan ook sprake zijn van een bacteriële infectie. Dan zijn bacteriën verantwoordelijk voor het veroorzaken van de keelpijn. Meestal is echter de Streptokokbacterie de veroorzaker van de ontsteking. Deze bacterie komt vaak voor op je huid en in je keel.

Is keelontsteking besmettelijk?

Het maakt niet uit of een keelontsteking wordt veroorzaakt door een virus of bacterie; een keelontsteking is helaas altijd besmettelijk. De ziekteverwekkers worden via de lucht in minuscule druppeltjes, door praten, niezen of hoesten, overgedragen. Veel mensen zijn drager van virussen of bacteriën die keelpijn veroorzaken, zonder dat ze zelf ziek worden. Wanneer je een verminderde weerstand hebt en je komt in aanraking met een besmet persoon, kan de ziekteverwekker jouw keelamandelen besmetten en keelpijn veroorzaken.

Voorkom besmetting

Keelontsteking symptomen

Wanneer je erge keelpijn hebt is je keel niet alleen geïrriteerd maar zien ook de slijmvliezen in je mond en keel er rood uit en kunnen deze opgezet zijn. Slikken gaat erg moeizaam waardoor eten en drinken lastig is. Bovendien kun je koorts krijgen en moet je regelmatig hoesten. Bij een keelontsteking kunnen ook je amandelen ontstoken zijn (Angina). Dit  zie je aan de witgele stipjes die de amandelen bedekken. Ook kunnen je lymfeklieren in je hals opgezet zijn. Met al deze symptomen voel je je behoorlijk ziek!

Wat helpt bij keelontsteking?

Zijn de klachten na een paar dagen niet verdwenen maar verergert de situatie? Kun je niet eten of drinken, voel je je ziek en heb je koorts, neem dan contact op met je (huis)arts. Onderschat een keelontsteking niet.

Tips bij keelontsteking

Tips bij keelontsteking
  • Wellicht de leukste tip! Een waterijsje eten heeft een verzachtende werking. Zowel fysiek als mentaal.
  • Ga naar de huisarts wanneer je langer dan drie dagen hoge koorts hebt, de keelpijn niet minder wordt of verergert, of wanneer je huiduitslag in je gezicht krijgt.
+ meer tips
  • Ook een te droge lucht van de airco of verwarming kunnen de klachten verergeren. Zorg voor een goede luchtvochtigheid door bijvoorbeeld waterbakjes aan je verwarming te hangen.
  • Volgens sommigen heeft gember een weldadige werking bij een irritatie in de keel. Je kunt dan met gember een lekkere thee maken.