Keelpijn van een SOA
Het is misschien wat vreemd om op deze website informatie over seksueel overdraagbare aandoeningen te vinden, maar: bij bepaalde SOA’s kan keelpijn opspelen.
Een SOA kun je oplopen door onbeschermd seksueel contact met iemand die besmet is met de betreffende bacterie of virus. Je speeksel, sperma, voorvocht en zelfs je bloed kunnen deze ziekteverwekkers bevatten.
SOA in én rond de mond
Ernstige keelpijn zie je vooral bij een gonorroebesmetting of de zogenaamde ‘druiper’. Deze SOA geeft een bacteriële ontsteking van de slijmvliezen met pus en een branderig gevoel bij het plassen. Het geeft in sommige gevallen een pijnlijke keelontsteking en of een etterende ontsteking van de keelamandelen (tonsillitis) en/of opgezette lymfeklieren. Heb je last van de benoemde symptomen, neem dan contact op met je huisarts.
Een SOA kan in en rond de mond verschillende klachten geven:
• keelpijn
• blaasjes op je lip
• wondjes in je mond
Bekende SOA’s die keelpijn kunnen veroorzaken:
- gonorroe of druiper: bacteriële ontsteking van de slijmvliezen met pus, branderig gevoel plassen, kan ernstige ontsteking van de keel geven (o.a. van de amandelen) en opgezette lymfeklieren in de hals
- syfilis of lues: bacterie overgedragen via slijmvliezen, geeft zweertjes en in later stadium ook keelpijn
Als je denkt dat jouw keelpijn is ontstaan door onveilige seks, ga dan naar je huisarts. Je kunt eventueel gratis en anoniem een SOA-test af laten nemen. Hier vind je meer informatie over SOA’s, klachten, behandelingen en tests.
Vrij veilig!