Stomen bij verkoudheid

overzicht

Als je een verkoudheid hebt opgelopen, krijg je al snel last van keelpijn en even later een verstopte neus of juist een ‘snotterneus’. Wanneer je slijmvliezen ontstoken raken door een verkoudheidsvirus, zetten ze uit. Dit gebeurt ook in je bijholten (neus en voorhoofd) en dat geeft een drukkend gevoel en/of hoofdpijn. Stomen kan dan verlichting geven.

Stoom zorgt ervoor dat je uitgedroogde slijmvliezen gehydrateerd worden en het gaat zwelling tegen. Slijm lost door stomen sneller op en dit voelt alsof je bijholtes en luchtwegen weer ‘open’ gaan. Je kunt kiezen voor een stoombadje, maar een hete douche of een heet bad met veel stoom in de badkamer is ook effectief. Het gaat erom dat je circa 15 minuten in warme, vochtige lucht verkeert.

Hoe maak ik een stoombad bij verkoudheid?

Een stoombadje maak je door een kom met heet water (60°C) te vullen. Voor extra effect kun je hier tijm, kamille of eucalyptus aan toevoegen, maar niet iedereen vindt dit prettig – het kan te heftig aanvoelen. Zet de kom op tafel, neem plaats en ga met je gezicht boven de kom hangen. Sla een handdoek om je hoofd en blijf zo 10-15 minuten zitten – inhaleer de stoom via je neus. Je kunt dit 3 keer per dag herhalen.

Pas wel op! De stoom kan héél erg heet zijn! Stomen bij verkoudheid kan verlichtend werken maar is ook gevaarlijk bij kinderen dit i.v.m. het hete water en de kans op verbranding. 

Meer interessante artikelen