Wat zijn Keelamandelen?
Je mondholte (mond, tong, gebit) gaat over in je keelholte en die staat weer in verbinding met je luchtpijp (naar longen: ademhaling) en slokdarm (naar maag: voedselvertering). Achter in je keel zie je in het midden je huig: een klein ‘boksballetje’ waar je harde gehemelte overgaat naar het zachte gedeelte.
Je huig sluit je neusholte af bij het slikken. Links en rechts van je huig zitten je keelamandelen (tonsillen) – een soort kleine druiftrosjes. Dit hele gebied noem je de keelholte.
Prachtige toegangsweg voor ziekteverwekkers
Door de directe verbinding met de buitenlucht is je mond/neus/keelholte een prachtige toegangsweg voor ziekteverwekkers. Bovendien is het er lekker warm en vochtig, dus ideaal voor bacteriegroei. Gelukkig heeft je lichaam een uitgebreid systeem om infecties tegen te gaan – het lymfekliersysteem.
In de keelholte ligt een ring van lymfeklierweefsel en je keelamandelen maken hier onderdeel van uit. Deze twee lymfekliertjes fungeren als een soort afweerstations: indringers zoals bacteriën en virussen gaan ze direct te lijf. Helaas zwellen je amandelen door die actie wel op, waardoor je keelpijn wordt versterkt. Je amandelen kunnen ook ontstoken raken. Neem contact op met je huisarts als je vermoedt dat je amandelen ontstoken zijn.
Houd ziekteverwekkers buiten de deur!