alles wat je wilt weten over keelpijn
Keelpijn, je hebt het opeens en het geeft een vervelend gevoel in de keel. Iedereen kan er last van krijgen, zeker omdat het besmettelijk is. Maar gelukkig kan het (keelklachten) over het algemeen geen kwaad en gaat het meestal binnen een week vanzelf weer over.
Als je last hebt van je keel kan dat hinderlijk zijn bij het vervullen van je dagelijkse taken. Je wilt dan vaak maar één ding: zo snel mogelijk van de pijn af zijn. Meestal gaat keelpijn binnen een week vanzelf weer over. Maar met een paar handige tips kun je proberen je klachten te verlichten. Afhankelijk van de mate van irritatie of pijn kun je een dropje, een keelpastille of thee met honing nemen. Wanneer je de pijn als hinderlijk ervaart en je wordt belemmerd in je dagelijkse taken, kan een zelfzorggeneesmiddel bij keelpijn een oplossing bieden. Zelfzorggeneesmiddelen zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek, drogist en supermarkt. Er zijn dus een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen om de pijn te verminderen. Maar eerst is het handig om te weten wat de oorzaken zijn van pijn in de keel.
Hoe ontstaat keelpijn?
Keelpijn kent meerdere oorzaken. Meestal is een ontsteking (bacterieel of viraal) de boosdoener, maar ook irritaties in de keel kunnen zorgen voor pijn. Iedereen kan last van zijn keel krijgen. Zodra iemand met een pijnlijke keel gaat hoesten, verspreiden er zich vochtdruppeltjes in de lucht die de ziekteverwekker bevatten. Je kunt besmet worden door het inademen van deze vochtdruppeltjes. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende oorzaken van pijn in de keel. En hier vind je handige tips van onze gebruikers; zoals lekkere thee met honing. Je kunt ook tips aan de specialist van Trachitol vragen. Download de app en krijg antwoord op al je vragen over keelpijn en Trachitol: iOS of Android
Thee bij keelpijn
Kun je keelpijn voorkomen?
Keelpijn, voorkomen is beter dan genezen. Maar hoe voorkom je een fikse verkoudheid of een griepvirus besmetting? Met een goede hygiëne maak je een goed begin. Bedenk maar eens hoeveel object je met je handen aanraakt en vervolgens je gezicht of voedsel daarmee aanraakt. Daarom is het goed wassen van je handen erg belangrijk. In de video vind je een korte uitleg over hoe je het best je handen wast. In onze blog over ‘voorkom besmetting‘ lees je nog meer handige tips.
Keelpijn voorkomen